Tuesday, July 14, 2009

Roti Jala

Roti Jala
Hidangan : 10 orang


Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Sedikit air
Secubit garam
Sedikit pewarna masakan kuning
acuan roti jala


Cara-cara :

1. Bancuh kesemua bahan di atas dan diblend di dalam blender sehingga adunan menjadi halus. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau tidak terlalu pekat untuk menghasilkan roti jala yang berkualiti.
2.Panaskan sedikit minyak di atas kuali dan
cuba terap terlebih dahulu untuk memastikan kepekatan yang betul.. jika terkurang air boleh ditambah.
3. Sekiranya kepekatan dah OK bolehlah terus menerap di atas kuali dengan menggunakan acuan tersebut... goyang2kan secara bulatan dan apabila agak kering, bolehlah diangkat dan di gulung seperti dalam gambar.


4. Roti Jala sangat sesuai dihidangkan dengan kuah kari atau pun kuah durian.

Selamat mencuba!


No comments :

Post a Comment