Saturday, July 4, 2009

Nasi Kerabu

Nasi Kerabu
Hidangan : 5 orang



A. Nasi

1 kg beras
sedikit pewarna biru atau serbuk kunyit

1. Beras dibasuh dan dimasak dengan pewarna biru, boleh juga menggunakan kunyit sebagai ganti dengan nasi yang berwarna kuning.
2. Beras dibiarkan kering seperti biasa.

B. Sambal Ikan

1/2 kilo kelapa parut
1 inci halia - dipotong halus
5 ulas bawang merah - dipotong halus
1 cawan isi ikan yang telah direbus terlebih dahulu.
1 sudu lada hitam
garam secukup rasa

1. Kelapa parut digoreng bersama bawang merah dan halia
2. Masukkan isi ikan dan lada hitam
3. Masukkan garam secukup rasa
4. Teruskan mengacau sehingga kelapa kering. PAstikan kelapa tidak terlalu garing, cukup sekadar kering dan tidak lembap lagi.


C. Tumis

300 ml santan pekat
1 cawan air
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 sudu ciling giling
1 keping asam keping
sedikit belacan
garam secukup rasa

1. Santan dimasak bersama dengan air, bawang merah, bawang putih dan cili giling.
2. Masukkan serai dan asam keping.
3. Masukkan belacan dan garam.
4. Biarkan mendidih dan setelah pecah minyak bolehlah diangkat.

D. Sambal Cili & Budu

5 cili Besar
3 sudu cuka
1 biji limau nipis
garam dan gula secukup rasa

-- Cili di tumbuk dan di tambah dengan cuka, limau nipis, garam dan gula secukup rasa.

E.Ulam-ulaman

Kacang panjang
Tauge
Timun Batang
Bunga Kantan

-- ulam-ulaman ini di hiris halus.

F. Lauk2 sampingan

Telur masin
Daging Bakar
Ikan Celup Tepung
Ayam Percik

--Lauk sampingan bolehlah dipilih mengikut kegemaran anda.

Kesemua bahan-bahan ni bolehlah dimakan bersama nasi tadi termasuklah budu.

Selamat mencuba!

No comments :

Post a Comment