Hidangan : 2 orang
Bahan-bahan:
1/2 bungkus mee kuning
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
4 ulas bawang putih - diketuk
3 mangkuk air rebusan tulang/daging/ayam yang direbus bersama sup bunjut
1 biji tomato - potong 6
2 batang jagung muda - dipotong memanjang
2 helai sawi - dipotong sederhana
2 biji telur
1 cawan isi ayam - dipotong kiub
6 ekor udang - dibuang kulit dan kepala
Hiasan
2 inci daun sadri
1 biji limau nipis - potong 4
4 tangkai cili api - dipotong bulat
2 tangkai daun sup & daun bawang
2 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar
Garam & Gula secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga warna keemasan
- Masukkan air rebusan tulang/daging/ayam dan dibiarkan sehingga mendidih
- Masukkan isi ayam dan udang - biarkan 1 minit
- Masukkan jagung muda, sadi & sawi
- Masukkan garam & gula secukup rasa
- Perlahankan api dan pecahkan telur - biarkan 2 minit
- Mee kuning dimasukkan ke dalam 2 mangkuk
- Angkat bahan-bahan yang dimasak dan masukkan ke dalam mangkuk mee (Mee akan membengkak sendiri dengan didihan/kepanasan kuah)
- Taburkan bahan-bahan hiasan untuk menyedapkan lagi rasa mi sup anda
Selamat mencuba!
No comments :
Post a Comment