Monday, June 22, 2009

Paprik Ayam

Paprik ayam
Hidangan : 2 orang


Gambar dari sini.

Bahan-bahan

Ayam - dipotong dadu
Minyak masak - 5 sudu besar
Bawang putih - 3 ulas, diketuk
Bawang besar - sebiji, dipotong bulat (5 bulatan)
Cili padi - 4 batang, diketuk
Kacang panjang - 3 batang, dipotong 1 inci setiap satu
Serai - satu batang. Potong 4 dan ketuk
Daun limau purut, satu helai - ramas-ramas
Sos cili - 2 sudu besar
Sos tiram - satu sudu besar
Serbuk lada hitam - satu sudu kecil
Limau nipis - 1/3
Cuka - satu sudu kecil
Daun ketumbar - satu batang, dipotong kasar
Garam & gula - secukup rasa

Cara-cara (tak sampai 3 minit cara masak)

1.Panaskan minyak - 15 saat
2.Tumis bawang putih - 15 saat
3.Masukkan cuka - 5 saat
4.Besarkan api (Pastikan proses menggaul dilakukan tanpa henti kerana api yang bersaiz besar):
5.Masukkan ayam. Masak selama 30 saat. Sebatikan dengan aroma bawang putih
6.Masukkan sos cili dan sos tiram, biarkan selama 15 saat
7.Masukkan kacang panjang, daun limau purut dan serai - 15 saat
8.Taburkan garam dan gula secukup rasa dan masukkan potongan bawang besar serta lada jarum - 5 saat
9.Taburkan serbuk lada hitam dan perahan asam limau nipis - biarkan selama 7 saat
10.Angkat, hias dan hidangkan

Selamat mencuba!

No comments :

Post a Comment