Keropok Lekor
Hidangan 8-10 orang
A. KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan
1/2 kilo ikan
1/2 kilo tepung sagu
sedikit kiub ais
garam secukup rasa
Cara-cara
1. Asingkan isi ikan dan tulang
2. Kisar isi ikan hingga lumat
3. Masukkan tepung sagu ke dalam isi ikan bersama kiub ais.
4. Masukkan garam secukup rasa
5. Doh yang telah siap boleh di bentuk2 mengikut minat anda
6. Rebuskan keropok lekor ke dalam air yang sedang mendidih
7. Keropok lekor yang siap di rebus boleh dimakan terus atau digoreng terlebih dahulu
B. Sos Pencicah
Bahan-bahan
1 manguk air asam jawa
2 sudu cili giling
2 ulas bawang putih
2 sudu besar gula merah
Cara-cara
1. Masakkan air asam jawa
2. Masukkan ciling giling, bawang putih dan gula merah
3. Masakkan sehingga mendidih dan pekat.
SELAMAT MENCUBA!!
With love,
No comments :
Post a Comment