Saturday, July 20, 2013

Nasi Ayam

Nasi ayam
Hidangan untuk 5 orang



Ayam
  • 1/2 ekor ayam -- dipotong dua
  • 2 liter air
  • 10 ulas bawang putih -- diketuk
  • 3 inci halia -- diketuk
  • Kicap masin
  • Garam -- secukup rasa
1. Rebus ayam bersama 2 liter air, bawang putih, halia dan garam.
2. Bila ayam dah lembut, tutup api dan perapkan ayam bersama kicap masin dan sedikit air rebusan ayam.
3. Simpankan air rebusan ayam yang berbaki untuk mak nasi dan sambal
4. Ayam yang diperap digoreng di dalam minyak yang panas.

Nasi
  • 2 cawan beras
  • 2 cawan air

1. Basuh beras bersih-bersih
2. Masukkan air rebusan ayam tadi dan masak samada guna rice cooker atau di atas api yang perlahan.
3. Boleh juga dimasukkan sedikit kunyit sebagai pewarna.

Sup
  • Air rebusan ayam
  • Kentang
  • Sup bunjut
  • Rempah kasar
  • Minyak untuk menumis
  • Daun sup
1. Tumis rempah kasar bersama sedikit minyak
2. Masukkan air rebusan ayam, sup bunjut dan kentang
3. Dah menggelegak boleh tutup api dan masukkan daun sup

Sambal cili
  • 5 tangkai cili merah
  • 1 senduk air rebusan ayam
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 biji limau nipis
  • sedikit cuka
  • 1/2 sudu makan garam
  • 1 sudu makan gula
1. Blendkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga cili hancur.

Kicap
  • Kicap masin
  • Air rebusan ayam
1. Campurkam kicap masin dan air rebusan ayam (selalunya saya gunakan kicap yang diguna untuk perap ayam tadi)

Begitulah simple sangat resepi nasi ayam. Bergantung pada selera masing-masing kan dan boleh di adjust ikut selera masing-masing. :)


SELAMAT MENCUBA!!


With love,

No comments :

Post a Comment