Rendang Ayam
Hidangan : 5 orang
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam dipotong ikut saiz kegemaran
500ml santan pekat
2 cawan air
15 ulas bawang merah - dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - di potong
4 batang serai - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
1 inci kunyit hidup - dipotong
2 sudu kerisik
1 helai daun kunyit - dihiris halus
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Masak santan pekat 2 cawan air beserta dengan ayam.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, serai, halia, lengkuas, kunyit
3. Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
4. Kacau dan biarkan santan pekat mengikut kegemaran anda
5. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.
Selamat mencuba!
No comments :
Post a Comment