Gulai Kuning Ikan Tenggiri
Hidangan : 5 orang
Bahan -bahan :
5 potong ikan tenggiri
300 gm santan sederhana pekat
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 tangakai cili padi
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
Asam keping
1 biji tomato
2 batang serai
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Perapkan ikan tenggiri bersama garam selama 2 jam.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lengkuas dan kunyit hidup.
3. Panaskan santan ke dalam periuk bersama bahan2 yang telah di tumbuk tadi.
4. Kacau hingga menggelegak, setelah menggelegak perlahankan api dan masukkan ikan.
5. Masukkan asam keping dan serai. Kacau sehingga menggelegak dan isi ikan masak.
6. Pastiakan kuah sentiasa dikacau bagi mengelakkan santan pecah.
7. Akhir sekali masukkan tomato dan garam secukup rasa.
Selamat mencuba!
Wah sedap ni...
ReplyDeleteMak mertua rajin buat ni..
Klau mkn mmg menambah je la... Hihihi
Tq kongsi resepi..
tak perlu rempah kari ikan ke
ReplyDelete